A je to tady – příležitost ochutnat prémiovou kávu z Etiopie byste si neměli nechat ujít. Je to událost podzimu! Kromě už tradiční kávy Mocha Italia najdete v našich kavárnách po omezenou dobu i jednodruhovou arabiku s názvem 100% arabika z Etiopie. 

Nabídka etiopské arabiky je omezená. Ochutnejte radši hned

Etiopie prostě chutná jinak. Je výraznější. A my víme, že vám chutnat bude a že se brzy vyprodá. Na rozdíl od Mochy Italia, kterou Costa Coffee nabízí tradičně, je tato káva 100% jednodruhová a 100% pouze z Etiopie. Jedná se o arabiku s distinktivní chutí, na kterou jen tak nezapomenete. Její vysoká komplexní kyselost s citronovými tóny a květinovým nebo ovocným aroma s nádechem meruněk a medu je neopakovatelná.

Všechno začalo v Etiopii

Etiopie se považuje za zemi, kde byla káva objevena. Etiopská zrnková káva patří mezi nejkvalitnější odrůdy kávy vůbec. Je to dáno i tím, že zdejší kávovník je původní (tedy neklonovaný) a běžně tu jeho keře rostou dokonce úplně divoce. Spoustu zdejších odrůd proto ještě nikdo nepojmenoval, případně ani neobjevil. Druhová rozmanitost je právě tím, co určuje mnohdy překvapivou a neotřelou chuť směsí etiopských arabik.

O tom, jak byla káva v Etiopii objevena, koluje několik legend. Ta nejznámější je o pasáčkovi koz z provincie Kaffa (podle ní dostala káva jméno). Ten si všiml, že plody jakési rostliny, které jeho kozy žvýkají, mají na zvířata zvláštní účinky. Sám bobule vyzkoušel a objevil tak povzbuzující potenciál kávy. Odtud by se také dal odvodit fakt, že než začali Etiopané kávu vařit podobně jako čaj, nejdřív ji žvýkali.

Jestli se legenda o pasáčkovi zakládá na pravdě, nikdo neví. Pravdou ovšem je, že z Etiopie se káva začala postupně šířit do Arábie a pak do celého světa.

Káva jako rituál

Etiopská káva je výborná pro přípravu silného espressa nebo pro klasickou filtrovanou metodu přípravy. Vyberte si. Její charakter přímo svádí k dlouhému vychutnávání.

Pro Etiopany je ostatně pití kávy rituál dodnes. Za kávou se tu chodí diskutovat, politikařit nebo popovídat. Tradičně se pije ráno, v poledne a večer a vysedávají u ní lidé každého věku. A káva je to velmi silná a dobrá. Navíc ji vždycky připravuje žena, muži jen přihlíží. Žena nejprve kávová zrnka upraží a rozdrtí, poté vsype do speciální nádoby a zalije horkou vodou. Ke kávě se běžně podává kukuřice v podobě popcornu a také se přidává cukr, někde dokonce sůl.